Tres persones

Coneix en Gregori, en Josep i la Marta, i la Montserrat en l’any 2025

En cada un dels escenaris, trobem quatre persones grans amb diferents necessitats i desitjos per tal de viure una vida autònoma. La presentació d’aquestes quatre persones permet mostrar com diferents persones s’enfronten a diferents reptes i oportunitats. Les seves circumstàncies personals variaran al llarg dels diversos escenaris.

 

wp__0001_yoga07sh

En Gregori, 79 anys

En Gregori pateix demència. Com que és solter, necessita ajuda i suport professional per poder viure de manera independent. Com que en Gregori i la seva dona es van divorciar fa quaranta anys i no van tenir fills, en Gregori no té parents pròxims. Viu sol a casa seva en una ciutat petita.

En Gregori ha tingut diferents feines al llarg dels anys. Durant els darrers anys de la seva vida laboral, va ser conductor d’autocar de llarg recorregut. La seva pensió és relativament modesta.

En Gregori es troba en bon estat físic i li agrada moure’s tant per l’interior com per l’exterior de casa seva. Com que la demència provoca desorientació, en Gregori necessita ajuda per no perdre-s’hi.

La seva amnèsia esporàdica fa que necessiti ajuda per recordar i controlar la seva economia personal per tal de poder viure per si mateix. A en Gregori li agraden diferents activitats socials però no sempre recorda prendre la iniciativa.

 

wp__0003_iStock_000021566030Large

En Josep i la Marta, 72 i 68  anys respectivament

En Josep és un enginyer jubilat. Viu amb la seva dona Marta que ha treballat com a professora. Viuen al camp amb el seu fill, on comparteixen una casa construïda fa dues generacions. Viuen en una zona independent de la casa i comparteixen la sala d’estar amb el seu fill i la seva família. Els lligams familiar són sòlids, i mantenen contacte diari amb els seus germans, el seu fill i els seus néts.

En Gregori mai no ha fet exercici ni ha portat una dieta saludable. Com que ha estat un fumador empedreït, ara pateix EPOC[1] i té problemes per moure’s fora de casa seva.

La Marta pateix una malaltia cardíaca. Ha de controlar periòdicament el seu cor i ajustar  la seva medicació amb molta cura. Ha de fer exercici física diàriament.

En Gregori ha estat sempre un apassionat de la tecnologia. Li interessa molt la nova tecnologia i encara gaudeix molt provant nous productes, i intenta fer el que calgui per aconseguir  des de noves aplicacions per a mòbils a dispositius d’assistència i equips mèdics.

 

wp__0004_anne-berit05sh

La Montserrat, 85 anys

La Montserrat és una advocada jubilada que gaudeix d’estabilitat econòmica i viu en una gran ciutat. Ha tingut molt bona salut gairebé tota la seva vida i sempre ha tingut cura d’ella mateixa. El darrer any, tanmateix, la Montserrat ha hagut de seguir un programa de rehabilitació intensiva després de trencar-se el coll femoral. Encara està fins a cert punt incapacitada físicament i això la neguiteja molt.

A la Montserrat li agrada la companyia de la gent. Com els seus dos fills viuen amb les seves famílies en una altra ciutat, i a més la Montserrat és vídua des de fa molts anys, vol conèixer gent nova i establir una nova xarxa d’amistats amb idees afins.

Encara que la Montserrat ha utilitzat l’ordinador durant la seva vida laboral, no li agrada molt aquest ni tampoc altres eines digitals. La Montserrat coneix l’existència de nous aplicatius i nous aparells, però és molt escèptica a usar-los perquè no confia en la seguretat dels diferents sistemes que processen la seva informació personal.

 


[1] Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica.