Descripció de la tecnologia

Les societats envellides als països occidentals comporten l’existència de moltes persones amb malalties cròniques i amb necessitats d’assistència. Els últims avenços tecnològics han propiciat que hi hagi molts dispositius d’ajuda a les persones grans. Proporcionen atenció sanitària i serveixen perquè les persones de més edat puguin mantenir la seva autonomia i perquè puguin viure de manera autònoma durant un període més llarg de temps. Aquestes tecnologies s’agrupen sota el terme “teleassistència”. Diferents assaigs han mostrat com es poden reduir els ingressos hospitalaris i la mortalitat mitjançant aquests dispositius. La teleassistència pot, per tant, alleujar el sistema d’atenció sanitària i servir l’interès dels pacients permetent-los viure de manera autònoma durant un període més llarg de temps i augmentar la seva qualitat de vida.

Com la tecnologia pot permetre a la gent gran millorar la seva vida diària?

Per obtenir una visió general de les actuals tecnologies de teleassistència per a persones gran així com per conèixer els avenços i tendències en aquest camp a Europa, si us plau, vegeu l’informe que s’esmenta al final d’aquesta pàgina. Tot seguit s’enumeren algunes tecnologies prometedores que poden ajudar les persones grans a millorar la seva vida diària.

Dispositius, detectors i sensors 

Dispositius de localització, com ara els receptors GPS col·locats a un cinturó, corbats, sabates, etc, poden determinar la posició de la persona que s’està vestint. Una persona amb demència pot usar un GPS a les seves sabates i el dispositiu pot alertar els familiars o cuidadors si la persona es mou fora d’una àrea determinada o si no ha tornat a casa després d’una passejada. Així doncs, aquesta mena de dispositius permet a alguna persona per exemple amb demència fer passejades quan es troba bé, o ser atesa en el cas que es perdi.

Detectors i sistemes d’alarma poden monitoritzar, alertar i actuar sota uns criteris seleccionats (de vegades s’anomenen tecnologies de cases intel·ligents). Llums, calefacció, portes i finestres que es poden controlar automàticament, sensors que poden monitoritzar i alertar sobre caigudes, incendis i escapes de agua, etc. En definitiva, poden donar més seguretat i autonomia a l’habitatge.

Els robots són màquines automàtiques que poden ser programades i dissenyades per prendre decisions i adaptar les seves funcionalitats a l’entorn en el qual han de funcionar. Els robots poden ajudar a solucionar feines domèstiques, com ara netejar, tasques de jardineria, neteja amb aspiradora, així com posar la vaixella al rentavaixelles. Els investigadors estan desenvolupant robots que poden ajudar en feines més personals com ara menjar o rentar-se. Poden fer més fàcils la feina diària, ajudant la gent a viure de forma més autònoma a casa seva.

Sensors corporals i dispositius mèdics especialitzats com ara pegats sensors, rellotges intel·ligents o bracelets poden monitoritzar l’estat de salut dels pacients i facilitar tractament mèdic a distància. En monitoritzar i avaluar condicions crítiques corporals com ara batec del cor, capacitat pulmonar, valors sanguinis, es pot valorar la necessitat de un programa de tractament, medicació o consulta mèdica, etc. sense sortir de casa. Les persones amb malaltia cardíaca crònica pot mesurar l’estat del seu cor amb sensors sens fils al seu cos. Les dades poden ser enviades periòdicament al seu servei de cardiologia, així les alarmes es podran posar en marxa sota condicions crítiques. D’aquesta manera, els pacients poden experimentar una autonomia creixent, seguretat, mobilitat i més temps lliure.

Comunicació

Internet proporciona multitud de formes de comunicar-se. La majoria de sensors, detectors i dispositius de monitorització estan instal·lats a les tauletes o telèfons mòbils intel·ligents connectats a Internet per recollir i compartir les dades.

Alguns detectors i sistemes d’alarma necessiten solucions comunicatives molt més segures així com sistemes especials per garantir la comunicació amb els serveis d’atenció sanitària i centrals d’alarma (com per exemple, serveis d’ambulància o bombers).

Serveis i aplicacions

A Internet hi ha innombrables serveis disponibles. A través d’aquests serveis es pot mantenir contacte amb altres persones. El correu electrònic, xat i les xarxes socials permeten comunicar-se amb amics i família, així com també amb els proveïdors d’atenció sanitària i d’altres. Les videocàmeres, els micròfons i auriculars permeten una comunicació més rica i consultes i diagnòstics des de diferents localitzacions.

Cada cop més moltes tasques diàries es poden fer a través de serveis d’internet: llegir la premsa diària, comprar menjar, entrades i altres productes, pagar factures, realitzar altres serveis bancaris, veure pel·lícules, etc. Els serveis d’internet  poden organitzar i coordinar la compartició de recursos com ara la neteja, feines de jardineria, l’assistència tecnològica i transport d’una manera flexible i oportuna. Els programes de rehabilitació a través d’Internet són molt comuns i donen l’oportunitat de seguir un pla de rehabilitació, estar en contacte amb el servei d’atenció sanitària i amb altres persones en la seva mateixa situació.

Les aplicacions a tauletes i telèfons mòbils intel·ligents poden ajudar a controlar una malaltia crònica i donar suport a través d’un monitoratge continu dels mesuraments proporcionats des dels dispositius. Les dades analítiques poden interpretar i visualitzar els mesuraments, alertes i les dades dels sensors a través d’una informació comprensible i pràctica. Per exemple, una aplicació de mòbil pot visualitzar els mesuraments cardíacs i indicar si hi ha alguna cosa errònia. Els familiars o els professionals sanitaris poden ser avisats directament sobre les indicacions d’un comportament anormal. Les agendes poden ajudar a persones amb demència a recordar cites mèdiques o avisar-les que s’han de prendre la seva medicació.