3 Personer

Møt Gunnar, Kjell og Laila og Anne-Berit i 2025

I hvert av scenarioene møter vi fire eldre personer med ulike behov og ønsker for å kunne leve et selvstendig liv. De fire personene viser at ulike personer står overfor ulike utfordringer og muligheter, som varierer i løpet av scenarioene.

yoga07sh

Gunnar, 79 år

Gunnar er rammet av demens. Han er enslig og avhengig av hjelp og støtte for å kunne bo alene. Ettersom Gunnar og kona ble skilt for over 40 år siden og ikke hadde barn, har Gunnar ingen nære slektninger. Gunnar bor alene i sitt eget hus i en mindre by.

Gunnar har hatt flere forskjellige jobber i årenes løp. De siste årene av sitt yrkesaktive liv kjørte han langdistansebuss. Han har en ganske beskjeden pensjon.

Gunnar er i god fysisk form og liker å være i bevegelse både ute og inne. Men demensen gir stedsforvirring, så Gunnar trenger hjelp til å orientere seg.

Han har også tidvis hukommelsestap og trenger hjelp til å huske og til å styre økonomien for å kunne bo for seg selv. Gunnar liker å delta på sosiale aktiviteter, men han husker ikke alltid å ta initiativ til å delta.

wp__0003_iStock_000021566030Large

Kjell og Laila, 72 og 68 år

Kjell er pensjonert ingeniør. Han bor sammen med kona Laila, som har jobbet som lærer. De bor på landet og deler en generasjonsbolig med sønnen sin. De har en egen, liten leilighet og en felles stue med sønnen og familien hans. Familiebåndene er sterke, og de har daglig kontakt med søsken, sønnen og barnebarna.

Kjell har aldri brydd seg om å trene eller ha et sunt kosthold. Kjell har røkt mye og er nå så kraftig rammet av KOLS[1] at han har vanskelig for å bevege seg utendørs.

Laila har en hjertesykdom. Hun må måle hjerterytmen regelmessig, og medisinen må tilpasses nøye. Det er viktig at hun mosjonerer hver dag.

Kjell har alltid vært familiens “teknologifreak”. Han elsker ny teknologi. Han ivrer etter å teste ut nye produkter og prøver ut alt fra nye apper til tekniske hjelpemidler og medisinsk utstyr.

wp__0004_anne-berit05sh

Anne Berit, 85 år

Anne-Berit er pensjonert jurist, har god økonomi og bor i en stor by. Hun har vært usedvanlig sunn og frisk hele livet og har alltid tatt godt vare på helsen sin. Men det siste året har Anne-Berit vært gjennom omfattende rehabilitering etter et lårhalsbrudd. Hun er fortsatt til en viss grad fysisk svekket, og har blitt mer engstelig etter ulykken.

Anne-Berit er sosial og liker å ha andre mennesker rundt seg. De to barna hennes bor i en annen del av landet med hver sin familie, og Anne-Berit ble enke for mange år siden. Hun vil gjerne møte nye mennesker og bygge seg et nettverk av likesinnede.

Selv om Anne-Berit har brukt PC i store deler av sitt yrkesaktive liv, er hun lite interessert i datamaskiner eller andre digitale verktøy. Anne-Berit synes det er slitsomt å forholde seg til nye programmer og “dingser”. Hun er også skeptisk til personvernet i de ulike systemene.


[1]Kronisk obstruktiv lungesykdom.